Lancashire Heeler


Kort om Lancashire Heeler

OPRINDELSE
Racens hjemland er England.
Man mener Lancashire Heeler engang er kommet ved en krydsning mellem Manchester Terrier og Welsh Corgi, men man mener at tidligere i deres historie må der have fundet andre krydsninger til.
Racen menes at være opstået da walisiske landmænd brugte drivere til at drive kvæget til de nordlige kvægmarkeder og det var på disse markeder at de to racer mødtes og Lancashire Heeler blev til. Bønderne kunne lide disse små sorte med brunt hunde og fandt ud af at de var fremragende når de blev brugt til at bringe kører og får tilbage til besætningen. De sårede ikke nogen dyr på nogen måde. Disse små hunde kontrollerede dyrerne ved at give dem et bid i hælen, derefter lagde de sig hurtigt fladt ned så ethvert spark fra dyret røj over hovedet på dem. Samtidig er de kendt som effektive rottehunde.
Lancashire Heeler er også kendt som Ormskirk Heeler der er blevet brugt som brugshunde på gårde i Lancashire området i hundrede af år og selvom det stadig er en meget lidt kendt race hvis man sammenligner med Border Collie arbejder de stadig på farme idag.

I 2016 blev Lancashire Heeler anerkendt af FCI, men den er endnu på et anerkendt foreløbig grundlag og kan ikke tildeles CACIB.
Lancashire Heeler findes nu i mange lande Sverige, Norge, Finland, Danmark, Holland, Belgien, Polen og Rusland.
Racen er stadig på listen over beskyttede racer i England.

MENTALITET
En venlig, livlig og selvbevidst hund. Racen er en nyere rekonstruktion af en oprindelig kvæghyrdehund. Den har et stærkt islæt af de to corgi-varianter tilsat nogle dråber terrierblod, som gør den til en effektiv rotte- og kaninjæger, og som samtidig gør den vagtsom og lejlighedsvis oplagt til slagsmål.

BEHOV
Kræver rigelig mulighed for udfoldelse og en del motion både fysisk og mentalt. Tidlig socialisering og konsekvent opdragelse vil dog gøre den til en aktiv og charmerende selskabshund.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS
Aktiv, energisk, arbejdsglad og udholdende med masser af hyrdehundeinstinktet i behold. Som familiehund har den brug for tæt kontakt med en aktiv og nogenlunde erfaren ejer, som den kan respektere og med glæde modtage anvisninger fra.

PELS OG PLEJE
Pelsen er temmelig kort, hård, tæt tilliggende og glansfuld med underuld. Racen får ofte lidt længere pels om vinteren specielt om halsen og bag på lårene, og den kan fælde noget i overgangsperioderne. Problemet klares dog nemt med en ugentlig gennembørstning.

FARVER
Black and tan og Liver and tan.

FCI Standard

Opdrættere

Racerepræsentant

Gitte Sundsdal

Fælledvej 9 4281 Gørlev

Telefon 2023 5240

sundsdals@me.com